دوشنبه, 08 آبان 1396 03:30

برای هفتاد و هفتمین سالروز تولد "ایدین آغداشلو"گرافیست ، نقاش و منتقد صاحب سبک ایرانی

نوشته شده توسط
این مورد را ارزیابی کنید
(0 رای‌ها)
برای هفتاد و هفتمین سالروز تولد "ایدین آغداشلو"گرافیست ، نقاش و منتقد صاحب سبک ایرانی برای هفتاد و هفتمین سالروز تولد "ایدین آغداشلو"گرافیست ، نقاش و منتقد صاحب سبک ایرانی

سی و یک نما -آیدین آغداشلو، فرزند محمد بیک آغداشلو (حاجی اوف) و ناهید نخجوان، در سال ۱۳۱۹خورشیدی در محلهٔ آفخرای شهر رشت به دنیا آمد.پدرش از مهاجران قفقازی و عضو حزب مساوات قفقاز بود و خاندان وی نیز نام خانوادگی خود را از نام شهر کوچک آغداش گرفته‌اند.آغداشلو سال ۱۳۵۱با شهره وزیری‌تبار، هنرپیشه تئاتر و سینما ازدواج کرد. این بازیگر به دلیل اختلافی که با خانواده اش برای هنرپیشگی داشت، کار هنری خود را با نام خانوادگی همسرش آغاز کرد و همچنان هم با نام " شهره آغداشلو" در عرصه هنری جهان شناخته می شود.

شهره آغداشلو یکبار برای بازی در فیلم "خانه ای از شن ومه" کاندید جایزه اسکار شد.ازدواج آن‌ها تا سال ۱۳۵۹پایید، تا آن که از هم جدا شدند و شهره از ایران رفت. آیدین دوباره در سال ۱۳۶۰با فیروزه اطهاری (دانش‌آموخته معماری) که از دانشجویان خودش بود، ازدواج کرد و صاحب یک پسر و یک دختر به نام‌های تکین (۱۳۶۱) و تارا (۱۳۶۶) شد.

جالب اینکه هم ایدین و هم شهره آغداشلوبعد از ازدواج مجددشان  نام دخترخود را تارا گذاشتند.

آغداشلو کار طراحی، گرافیک، و نقاشی را از نوجوانی آغاز کرد و در همان جوانی تصویرگر کتاب‌های درسی ایران، مجلات، و مؤسسه‌های خصوصی شد.  پس از انقلاب، آغداشلو از جمله نامدارترین استادان نقاشی برای نسل سوم نقاشان نوگرای ایرانی به شمار می‌رود.وی در زمینه طراحی پوسترسینمایی هم فعالیت داشته و دارد . از جمله پوسترهای شناخته شده ی وی پوستر فیلم "تیغ و ابریشم " مسعود کیمیائی است.

پس از تصرف دوباره قفقاز توسط نیروهای بلشویک به دستور لنین، این نیروها به دستگیری و کشتار اعضای حزب مساوات پرداختند و محمد بیک آغداشلو(پدر آیدین)  ناچار شد شبانه سوار بر اسب از رود ارس بگذرد و به ایران پناه آورد.او تحصیل‌کرده بود و به زبان‌های متعددی تسلط داشت. پس از ورود به ایران و استخدام در وزارت راه، اگرچه فعالیت‌های مهندسی زیادی کرد، اما به دلیل افسردگی ناشی از از دست دادن دارایی‌ها و دوری از زادگاه به ناخوشی مبتلا شد و در ۱۱سالگی آیدین (۱۳۳۰خورشیدی) بر اثر بیماری سل درگذشت. آغداشلو اگرچه از پدر خود خاطرات زیادی در یاد ندارد، اما از علاقه وی به شاهنامه فردوسی، یوگنی آنگین، طراحی، و کتاب‌خوانی یاد کرده است. خانواده مادری آغداشلو نیز همگی از خاندان قاجار بودند.

آیدین در سال ۱۳۳۲وارد دبیرستان جم در محله قلهک شد و در آنجا با عباس کیارستمی و علی گلستانه همکلاس گشت.

 آثار هنری او به خاطر نمایش اندیشه مرگ و فنای تدریجی و نیز بازآفرینی کارهای مطرح کلاسیک در قالبی نوگرا و سورئال شناخته شده‌اند. دو مجموعه "خاطرات انهدام و سال‌های آتش و برف" وی از جمله مهم‌ترین مجموعه‌های هنر نوگرا در ایران به شمار می‌روند.

آغداشلو تاکنون تنها دو بار در ایران نمایشگاه فردی برگزار کرده است، که نخستین آن در سال ۱۳۵۴در انجمن ایران و آمریکا در تهران بود و دومین بار در آبان ۱۳۹۳در گالری شخصی اش. غیر از شمار بسیاری نقاشی‌های نوگرا، از وی صدها نوشته شامل نقد هنری و سینمایی، پژوهش‌های تاریخ هنر، و سفرنامه باقی‌مانده است.آیدین آغداشلو، در مراسمی که روز سه شنبه ۲۲دی ماه ۱۳۹۴در سفارت فرانسه در ایران برگزار شد نشان هنر و ادب شوالیه فرانسه را دریافت کرد

آیدین آغداشلو در تهران زندگی می‌کند و بیشتر اوقاتش را در آتلیه شخصیش سپری می‌کند. این آتلیه محل کار نقاشی و پژوهش‌های هنری وی، و نیز جای نگهداری ظروف و اشیای قدیمیِ سده‌های گذشته است که وی در کارهایش از آن‌ها بهره می‌گیرد.

نوشتن دیدگاه

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید