شنبه, 01 خرداد 1395 14:00

نگاهی به فیلم "دختر دانمارکی" (The Danish Girl) / رویای به واقعیت پیوسته

نوشته شده توسط
این مورد را ارزیابی کنید
(2 رای‌ها)
نگاهی به فیلم "دختر دانمارکی" (The Danish Girl) / رویای به واقعیت پیوسته نگاهی به فیلم "دختر دانمارکی" (The Danish Girl) / رویای به واقعیت پیوسته

عادل متکلمی آذر (سی و یک نما)- فیلم دختر دانمارکی (The Danish Girl) به کارگردانی تام هوپر، با همه ظرافت های فیلمسازی که دارد متعلق کارگردانش نیست، آنچه فیلم را سرپا نگه می دارد بازی های درخشان ادی ردمین و آلیسیا لیکاندر در نقش های اصلی است.

رسیدن به آنچه در درون خود احساس می کنیم همواره تمنای احساس و هیجانی است که از نمود خارجی ما یعنی بدن ما به پیرامون مان منتقل می شود. رفتارها و کنش های متقابل در سر و سامان دادن به روحیه شخصیتی ما بازتابانده رخدادی حسی است که نسبت به بدن خود داریم. درون کالبد ماست که زندگی بیرونی ما را رقم می زند. و این حکایت فزونی شده این روزهای ماست که با رشد روزافزون تکنولوژی می رود تا جامه عمل به خود بگیرد. وگنر هنرمندی بود که در دهه 1920 میلادی در کپنهاگن دانمارک دچار چنین احساسی در خود شد. درست در زمانی که هنوز آمادگی برای پذیرش آن نبود چرا که وضعیت جامعه اروپایی این گونه احساس ها را پس می زد و از طرفی نیز عملی مبنی بر درمان پزشکی برای آن موجود نبود و اگر هم بود ریسک پذیر و خطرناک به نظر می آمد. اما آنچه مایه تسلی وگنر بود همراهی همسرش، گردا، در این مسیر بود که او را تنها رها نکرد.

The_Danish_Girl_31nama.jpg

فیلم "دختر دانمارکی" تام هوپر، روایت‌گر تغییر جسمی و ذهنی اینار وگنر به لیلی البه است. ولی فیلم درگیر درامی عاطفی بین این شخصیت نمی شود و همیشه فاصله اش را با آن حفظ می کند و بیشترش تمرکزش را بر روی بازی ادی ردمین می گذارد تا بتواند رفتارهای شخصیتی عجیب اینار وگنر را به صورت باور پذیری برای تماشاگر نمایش دهد. و ردمین همانطور که در تئوری همه چیز به خوبی عهده نقش های عجیب در آمده این بار نیز می تواند به خوبی نقشی باورپذیر در قالبی متفاوت ارائه دهد. از طرفی ردمین با نقش مقابلش نیز کاملا هماهنگ می شود. لیکاندر هم پا به پای شوهر نقاشش، ردمین، در فیلم می درخشد. این درخشش زمانی به اوج خود می رسد که وی متوجه می شود شوهرش از عارضه ای جسمی و جنسیتی رنج می برد، اینجاست که نمود عشقی که به او دارد را انعکاس می دهد و با شرایط پیچیده شوهرش همراهی می کند و عاشق همسرش می ماند. شاید همه چیزی که فیلم می خواهد به تماشاگر القا کند همین پایداری در عشق با هر شرایطی است که به خوبی از عهده آن برآمده است هر چند در داستانگویی فیلم مشکلاتی دیده می شود. داستانگویی فیلم بعد از یک سوم ابتدایی فیلم دچار یکنواختی می شود و شتاب و روایتگری پر جزییات قسمت های ابتدایی فیلم را از دست می دهد.

فیلمنامه‌ فیلم را لوسیندا کاکسون نوشته است که به واقع اقتباسی از رمانی به همین اسم از دیوید اوبرشاف است که با توجه به بیوگرافی واقعی اینار و گردا به نگارش در آمده است. این واقعی بودن شاید یکی از دلایلی است که هوپر را به ساخت چنین درامی تشویق کرده است. دختر دانمارکی در پیش بردن داستانش صادقانه عمل می کند و بدون داوری ای درباره شخصیت ها و نگرش های آنها تلاش می نماید تا ارتباط این زوج پیچیده را به تصویر بیاورد. زنی که به طور اتفاقی و بعد از سپری کردن سالیانی در کنار همسر نقاشش می فهمد که او یک تراجنسیتی می باشد و می پسندد از کالبد مردانگی اش بیرون بیاید و لباس زنانه به تن کند. این تنش اصلی فیلم تام هوپر را شکل می دهد. هر چند که فیلم جدید هوپر از نظر کارگردانی به پای موفقیت های قبلی در بینوایان و سخنرانی پادشاه نمی رسد.

eddie_The_Danish_Girl.jpg

نقیصه اصلی فیلم "دختر دانمارکی" عدم پرداخت کارگردان و نویسنده به جزئیات رفتاری شخصیت اصلی داستان است. شخصیتی که در قسمتی از فیلم مرد و در قسمتی دیگر شخصیتی زنانه پیدا می کند. هوپر نتوانسته تصویری باور پذیر از لیلی البه و ماجراهای فکری وی به تماشاگر نشان دهد. لیلی البه در شروع فیلم از تجربه حس زنانگی اش، مطمئن است و هیچگونه شکی ندارد. در صورتی که مسلما این دوره شک و تردید برای هر کسی که با این قضیه درگیر است بوجود می آید ولی کارگردان از این دوره شک و تردید چیزی به تماشاگر نمی گوید و بعد از یک صحنه عجیب و غریب با لمس بدن جدید خود کنار می آید؛ بی آنکه تماشاگر بتواند این قبول کردن ناگهانی و بی مقدمه او را باور کند یا دست کم با او را در این همدلی نماید.

هوپر از لیلی البه شخصیتی شجاع تصویر می کند که با شجاعت به نبرد با وضعیت های پیش آمده می رود؛ در اینکه البه شخص خیلی شجاعی بوده و به منظور دستیابی به خواسته اش سعی نموده تردیدی نیست اما فیلم نیرویی زایدی ر صرف نشان دادن دغدغه های اجتماعی روز دنیا در کاراکتر البه می کند که باعث می شود از پرداختن به خود شخصیت اصلی آلبه باز بماند. دخالت کارگردان در نحوه داستانگویی داستان و با پدید آوردن تغییرات گوناگون بین دنیای واقعی و شخصیت واقعی البه با آنچه در فیلم تصویر می شود، از "دختر دانمارکی" اثری شعار زده و مطابق با سلیقه خود و پیام های غیرلازم و زاید می سازد و از زندگی واقعی شخصیت و دردهایی که متحمل شده فاصله می گیرد. داستان زندگی لیلی البه می توانست به طور سرراستی با فوکوس بیشتر بر زندگی و دغدغه های فکری وی در برخورد با وضعیت تازه اش شکل بگیرد اما کارگردانی های زاید هوپر در این کار  به او  و به فیلم کمکی نکرده است.

مشخصات فیلم سینمایی "دختر دانمارکی" (The Danish Girl)

کارگردان: تام هوپر

تهیه‌کننده: گیل موتروکس، آن هریسون، تیم بوان، اریک فلنر، تام هوپر

فیلم‌نامه‌نویس: لوسیندا کوکسون بر اسا: دختر دانمارکی اثر دیوید ابرشوف

بازیگران: ادی ردمین، آلیسیا ویکاندر، بن ویشاو، سباستیان کخ، امبر هرد، ماتیاس اسچوئنائرتس

موسیقی: الکساندر دسپلا

فیلم‌برداری: دنی کوهن

تدوین: ملانی ان اولیور

محصول کشور آمریکا به سال 2015 به مدت 120 دقیقه 

 

نوشتن دیدگاه

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید