به تازگی اعلام شده که «تاپ گان: ماوریک» یکی از بهترین دنبالههای تمام دورانها است، این حرف کمی بزرگنمایانه به نظر می رسد! در طول دههها دنبالههای بسیار ارزشمندتری ساخته شده اند که برخی از آنها کل «ماوریک» را با یک سکانس تحت الشعاع قرار می دهند
در ادامه چند دنباله که جزء بهترین های تمام دوران و البته مهمترین شان هستند را فهرست می کنیم.
پدرخوانده قسمت دوم (The Godfather Part II)
این فیلم پس از موفقیت درخشان فیلم "پدرخوانده" و در ادامهٔ آن ساخته شد. کاپولا در ابتدا نمیخواست که خود این فیلم را بسازد (بهدلیل جنجالهای بسیار با کمپانی در ساخت فیلم پدرخوانده) و کارگردانی آن را به مارتین اسکورسیزی که در آن زمان زیاد به شهرت نرسیده بود پیشنهاد کرد. ولی کمپانی پارامونت با این پیشنهاد مخالفت کرد ولی در عوض کاپولا اختیارات زیادی از آنها گرفت و با این کار خود، از دخالتهای بسیار کمپانی جلوگیری کرد.
این فیلم مانند قسمت نخست آن هواداران بسیاری دارد و بین منتقدان بحثهای زیادی مبنی بر اینکه کدام فیلم بهتر است شدهاست. این فیلم در نظرسنجی وبگاه «IMDb» تاکنون حائز مقام سوم شدهاست. همچنین مقام دوم نظرسنجی از کارگردانان و مقام چهارم نظرسنجی از منتقدان مجلهٔ سایتاندساند را نیز دارا است.
فیلم پدر خوانده ۲ از پنج سکانس از ویتو، پنج سکانس از مایکل و یک سکانس دنبالهٔ کوتاه که همهٔ این سکانسها را به فیلم ربط میدهد تشکیل شدهاست. تمهایی چون خانواده و معامله، جستجوی امنیت بورژوازی و فریب بودن آن، پیوند بین سکانسها را تشکیل میدهند.
داستان اسباب بازی 2 و 3 (Toy Story 2 and 3)
این فیلم ادامه داستان اسباببازی ساخته سال ۱۹۹۵ است و دومین قسمت از مجموعه داستان اسباب بازی میباشد. به نظر منتقدین سایت آیامدیبی این انیمیشن دنبالهسازی موفقیاست که دقیقاً به اندازه فیلم قبلیاش قدرتمند است. شایان ذکر است منتقدان از این فیلم به عنوان اثری تقریباً بینقص یاد میکنند. این فیلم از نظر انجمن فیلم آمریکا جزو۱۰ فیلم انیمیشن برتر جهان است.
ادامه این فیلم تحت عنوان داستان اسباببازی ۳ در سال ۲۰۱۰ اکران شد و مانند دو قسمت قبلی، مورد تحسین گسترده منتقدان قرار گرفت و منتقدان از فیلمنامه، موسیقی و وزن احساسی انیمیشن تعریف و تمجید کردند. این فیلم در سال ۲۰۱۱ در هشتاد و سومین دوره مراسم اسکار برنده جایزه اسکار بهترین پویانمایی و بهترین ترانه اوریجینال و نامزد بهترین فیلمنامه اقتباسی، بهترین فیلم و بهترین تدوین صدا شد.
بیگانهها (Aliens)
این فیلم دومین قسمت از مجموعه فیلمهای بیگانه بهشمار میرود و همچنین اولین دنبالهٔ فیلم موفق بیگانه (به کارگردانیِ ریدلی اسکات) محسوب میشود. از بازیگران این فیلم میتوان به سیگورنی ویور در نقش الن ریپلی، بیل پاکستون، مایکل بین، لانس هنریکسن، پل رایزر و ویلیام هوپ اشاره کرد. بیگانهها، همچون بیگانه، در ژانر خود از برترین فیلمها بهحساب میآید.
فیلم بیگانهها نامزد جایزه اسکار در هفت رشتهٔ مختلف شد و در این میان توانست جایزهٔ بهترین جلوههای تصویری و بهترین تدوین صدا را از آن خود کند.
پیش از غروب (Before Sunset)
این فیلم درامی با داستانی به روایت ریچارد لینکلیتر، ایتن هاک و ژولی دلپی میباشد. فیلمنامه این فیلم در سال ۲۰۰۴ نامزد جایزه اسکار بهترین فیلمنامه شد.
داستان فیلم ادامه "پیش از طلوع" است که در پایان داستان پیش، جسی (ایتن هاک) و سلین (ژولی دلپی) قرار شد که پس از شش ماه در همان مکان با یکدیگر ملاقات کنند. پس از شش ماه جسی به وین میرود اما سلین در آنجا نیست. پس از این اتفاق شروع به نوشتن کتاب خاطرات خود در تنها روزی که با سلین در خیابانهای وین قدم میزد. پس از نوشتن این کتاب او به پاریس رفته و بهطور اتفاقی سلین را در یک کتابفروشی میبیند.
امپراتوری ضربه می زند (The Empire Strikes Back)
این فیلم که دنبالهٔ جنگ ستارگان (۱۹۷۷) است، دومین فیلم از مجموعه فیلمهای جنگ ستارگان محسوب میشود و بهترتیب داستانی، پنجمین قسمت از «حماسهٔ اسکایواکر» بهشمار رود. داستان این فیلم سه سال پس از رویدادهای فیلم جنگ ستارگان را روایت می کند.
در پی موفقیت جنگ ستارگان، لوکاس براکت را برای نوشتن فیلمنامهٔ دنبالهٔ فیلم استخدام کرد. این دنبالهٔ مورد انتظار در ۲۱ مهٔ ۱۹۸۰ منتشر شد و پرفروشترین فیلم سال شد. این فیلم تقریباً ۴۰۱٫۵ میلیون دلار در جهان فروش داشت. امپراتوری ضربه متقابل میزند بر خلاف فیلم قبلی با نقدهای ضد و نقیضی از سوی منتقدان روبهرو شد و از سوی طرفداران بهدلیل سبک تاریکتر و لحن بالغانهتر نسبت به فیلم اول، مورد مناقشه قرار گرفت. با این وجود، منتقدان شخصیت یودا—عروسکی که لوک اسکایواکر را تعلیم میدهد—را به دلیل بیان واقعگرایانه و شخصیتپردازی تحسین کردند. این فیلم نامزد دریافت چندین جایزه شد و در این میان، برندهٔ دو جایزهٔ اسکار، دو جایزهٔ گرمی و یک جایزهٔ بفتا شد. انتشارهای بعدی فیلم فروش کلی را به ۵۳۸–۵۴۹ میلیون دلار افزایش دادهاست. امپراتوری ضربه متقابل میزند با احتساب تورم سیزدهمین فیلم پرفروش در ایالات متحده و کانادا است.
امپراتوری ضربه متقابل میزند در سالهای پس از انتشار مورد ارزیابی مجدد منتقدان قرار گرفته و اکنون به عنوان بهترین فیلم در مجموعه جنگ ستارگان شناخته میشود و نامش هم در میان برترین فیلمهای تمام دوران قرار گرفتهاست.
نابودگر ۲: روز داوری (Terminator 2: Judgment Day)
این فیلم دنبالهٔ نابودگر (۱۹۸۴) است و دومین قسمت در فرنچایز نابودگر بهشمار میرود. فیلم اول نابودگر با موفقیت قابل توجهی همراه بود و باعث پیشرفت شغلی شوارتزنگر و کامرون شده بود، اما بهدلیل خصومت میان این دو و شرکت فیلم همدیل که بخشی از امتیاز فیلم را در اختیار داشت، ساخت دنبالهای دیگر از فیلم ناکام بود. در سال ۱۹۹۰، شوارتزنگر و کامرون، کارولکو پیکچرز را متقاعد کردند که امتیاز فیلم را از گیل آن هرد که تهیهکنندهٔ همدیل و نابودگر بود و از لحاظ مالی مشکل داشت، به مبلغ ۱۵ میلیون دلار خریداری کند.
ترمیناتور ۲ در مدت زمان اکران خود ۵۱۹ تا ۵۲۰٫۹ میلیون دلار فروش داشت که آن را به پرفروشترین فیلم ۱۹۹۱ در ایالات متحده و کانادا و همچنین پرفروشترین فیلم در سراسر جهان تبدیل کرد و سومین فیلم پرفروش تمام دورانها شد. این فیلم عموماً نقدهای مثبتی دریافت کرد و منتقدان جلوههای بصری، صحنههای اکشن و بازیگران را تحسین کردند اما به دلیل محتوای خشونتآمیز آن مورد انتقاد قرار گرفت.
ترمیناتور ۲ از زمان اکران خود مورد ارزیابی مجدد منتقدان قرار گرفتهاست و اکنون نامش در میان بهترین فیلمهای ساختهشده، و یکی از بهترین فیلمهای علمی تخیلی و اکشن قرار گرفتهاست. همچنین از برترین فیلمهای دنبالهای در تمام دورانها بهشمار میآید، و میتوان گفت که برابر یا بهبودیافته با فیلم اول ترمیناتور است.
مکس دیوانه: جاده خشم (Mad Max: Fury Road)
این فیلم که چهارمین اثر و یک بازسازی از فرنچایز مکس دیوانه است، توسط ویلیج رودشو پیکچرز، کندی میلر میچل و رتپک انترتینمنت تولید شد و توسط رودشو انترتینمنت در استرالیا و برادران وارنر پیکچرز به صورت جهانی توزیع شد.
جادهٔ خشم در ۷ مهٔ ۲۰۱۵ در لس آنجلس به نمایش درآمد و در ۱۴ مه در استرالیا اکران شد. با اینکه جاده خشم پرفروشترین فیلم فرنچایز مکس دیوانه است، اما عملکرد ضعیفی در گیشه داشت و با فروش ۳۷۴٫۷ میلیون دلاری در سراسر جهان در برابر بودجه تولید ۱۵۴٫۶ تا ۱۸۵٫۱ میلیون دلاری خود متحمل ضرر کلی بین ۲۰ تا ۴۰ میلیون دلار شد. با وجود این، فیلم به دلیل کارگردانی میلر، فیلمنامه، سکانسهای اکشن، موسیقی، فیلمبرداری، تدوین، طراحی صحنه و لباس، جلوههای بصری و اجراهای آن (به ویژه از هاردی و ترون) مورد ستایش منتقدان قرار گرفت. به عنوان یکی از بهترین فیلمهای اکشن تمام دوران و یکی از بهترین فیلمهای دهه ۲۰۱۰، جاده خشم جوایز متعددی دریافت کرد، با ده نامزدی جوایز اسکار در هشتاد و هشتمین دوره جوایز اسکار از جمله بهترین فیلم. بهترین تصویر و بهترین کارگردانی و با شش جایزه بهترین طراحی لباس، بهترین طراحی صحنه، بهترین چهرهپردازی و آرایش مو، بهترین تدوین، بهترین تدوین صدا و بهترین صداگذاری، بیشترین جوایز مراسم را از آن خود کرد.
شوالیه تاریکی (The Dark Knight)
این فیلم که بر اساس ابرقهرمان دیسی کامیکس یعنی بتمن ساخته شده، دنبالهٔ بتمن آغاز میکند (۲۰۰۵) است و دومین فیلم در سهگانهٔ شوالیهٔ تاریکی بهشمار میرود. شوالیه تاریکی در ۱۶ ژوئیه ۲۰۰۸ در استرالیا، ۱۸ ژوئیه ۲۰۰۸ در آمریکای شمالی و ۲۴ ژوئیه ۲۰۰۸ در بریتانیا اکران شد و نظرات بسیار مثبتی از سوی منتقدان دریافت کرد و به عنوان یکی از بهترین فیلمهای ابرقهرمانی و یکی از بهترین فیلمهای دهه ۲۰۰۰ میلادی شناخته شد. همچنین این فیلم موفق شد چندین رکورد گیشهای را جابهجا نماید و هماکنون دوازدهمین فیلم پرفروش ابرقهرمانی تاریخ سینما است. شوالیه تاریکی نامزد دریافت ۸ جایزه اسکار شد که از این بین، جایزه بهترین تدوین صدا و بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای هیت لجر را دریافت کرد. قسمت بعدی به نام شوالیه تاریکی برمیخیزد آخرین قسمت از سهگانهٔ کریستوفر نولان در ۲۰ ژوئیه ۲۰۱۲ به روی پرده سینماها رفت.
مرد عنکبوتی ۲ (Spider-Man 2)
این فیلم دنبالهٔ مرد عنکبوتی است و دومین فیلم از سهگانهٔ مرد عنکبوتی سم ریمی و بر پایه شخصیت مرد عنکبوتی شرکت مارول کامیکس است. مرد عنکبوتی در ۳۰ ژوئن ۲۰۰۴ در سینماهای عادی و آیمکس اکران شد و نظرات مثبتی از سوی منتقدان دریافت کرد. با وجود اینکه مرد عنکبوتی ۲ فروش کمتر و بودجه بیشتری نسبت به قسمت قبل داشت اما باز هم از لحاظ مالی موفق بود. بیش از ۷۸۳ میلیون دلار فروش در گیشه داشت و موفق شد جایزه اسکار بهترین جلوههای ویژه را ببرد. همچنین به عنوان یکی از بهترین فیلمهای ساخته شده از روی داستانهای مصور شناخته میشود. فیلم مرد عنکبوتی ۳ در دنبالهٔ این فیلم ساخته شد.
ارباب حلقه ها: بازگشت پادشاه (The Lord of the Rings: The Return of the King)
این فیلم آخرین قسمت از سهگانهٔ ارباب حلقهها است. بازگشت پادشاه دنبالهٔ طرح داستانی دو برج است. این فیلم در مجموع توانست ۱۱ جایزه اسکار را از آن خود کند و با فروش ۱٫۱ میلیارد دلاری خود ششمین فیلم پر فروش تاریخ سینمای جهان تا سال ۲۰۰۳ شود. این فیلم همچنین بالاترین فروش در بین فیلمهای ارباب حلقهها داشت و پرفروشترین فیلم سال شد. همچنین فیلم با بودجه ۹۶ میلیون دلاری موفق به فروشی بیش از ۱ میلیارد دلار شد که آن را به یکی از پر پرسودترین فیلمهای تاریخ تبدیل کرد.
فیلم ارباب حلقهها: بازگشت پادشاه پرفروشترین فیلم در زمان اکران و پرسودترین فیلم در زمان اکران بوده و همچنین پرفروشترین فیلم کمپانی نیو لاین سینما تا سال ۲۰۱۱ و پیش از فیلم هری پاتر و یادگاران مرگ - قسمت دوم بود. ارباب حلقهها تنها فیلمی است که توانسته تمام نامزدیهای خود در جوایز اسکار را ببرد و از این حیث هنوز رکورد دار هست. فیلم ارباب حلقهها: بازگشت پادشاه در رتبهٔ هفتم لیست ۲۵۰ فیلم برتر تاریخ سینما در وبگاه IMDb قرار دارد. ارباب حلقهها: بازگشت پادشاه با فروش بالغ بر ۱٫۱۴۲ میلیارد دلار، بیست و چهارمین فیلم پرفروش تاریخ سینمای جهان است.
اسکای فال (Skyfall)
اسکایفال بیست و سومین فیلم از سری فیلمهای جیمزباند محصول سال ۲۰۱۲ و به کارگردانی سام مندس است. دنیل کریگ برای سومین بار در نقش جیمز باند ظاهر میشود و خاویر باردم نقش رائول سیلوا (شخصیت منفی فیلم) را اجرا میکند. این فیلم تاکنون پرفروشترین فیلم از سری فیلمهای جیمزباند میباشد.
اسکایفال در ۲۳ اکتبر ۲۰۱۲ در رویال آلبرت هل در لندن و در ۲۶ اکتبر در سرتاسر بریتانیا اکران شد. این فیلم در ۹ نوامبر ۲۰۱۲ در ایالات متحده انتشار یافت. این فیلم جوایز متعددی دریافت کرد از جمله جایزه بفتای بهترین موسیقی فیلم، جایزه بفتای بهترین فیلم بریتانیایی، جایزه انجمن بازیگران فیلم برای بهترین گروه بدلکاری و همچنین نامزد ۵ جایزه اسکار شد که پر هالبرگ و کارن بیکر برای بهترین تدوین صدا و ادل برای بهترین ترانه اورجینال موفق به دریافت این جایزه شدند.
دنبالهها این خطر را دارند که طرفداران را خشمگین کنند و اگر انتظاراتشان برآورده نشود از کل پروسه ساخت مجموعه ناراضی شوند. به همین دلیل است که بیشتر دنبالهها سعی می کنند زیاد ریسک نکنند و محیطی آشنا برای تماشاگران را دوباره خلق کنند.